Daniel Vasten

IMG_0427

Daniël nam zich voor, zich niet te verontreinigen met de koninklijke spijze of met de wijn die de koning placht te drinken; en hij verzocht de overste der hovelingen, dat hij zich niet zou behoeven te verontreinigen.
– Daniël 1:8 (NBG)

In die dagen bracht ik, Daniël, drie volle weken door met rouw bedrijven; smakelijke spijze at ik niet, vlees noch wijn kwamen in mijn mond en ik zalfde mij in het geheel niet, tot er drie volle weken verlopen waren.
– Daniel 10:2,3 (NBG)

Waarom Daniël vasten?
Vasten is een geestelijke discipline die voor ons bedoeld is om dichter naar God te groeien; meer aandacht te kunnen geven aan Hem en aan Zijn plan voor ons leven. Door meer basic te gaan eten ontstaat er ruimte in ons drukke leven om ons te focussen op God en om zo de zachte stem van de Heilige Geest beter te verstaan.
Onthoud dat het God niet zozeer gaat om wat er in je maag zit, maar om wat er leeft in je hart. Daniels besluit om het voedsel van de koning niet te eten was een uiterlijk symbool van een innerlijke keuze voor God. Laat de keuzes die wij in deze vastenperiode maken ook een symbool zijn van de honger die wij hebben naar Onze Vader!

Hoe Daniël vasten?
Daniël vasten is een gedeeltelijk vasten, wat inhoudt dat je wel blijft eten, maar dat sommige voedingsmiddelen worden gemeden. Het is vergelijkbaar met een gevorderd veganistisch dieet. Je eet alleen volkoren granen, groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden. Je drinkt alleen water, cafeïnevrije kruidenthee, ongezoete soja- of kokosmelk en verse fruitsappen (zonder toegevoegde suikers). Daniël vasten duurt 21 opeenvolgende dagen. Hoe strikt je daadwerkelijk vast en voor hoe lang is voor iedereen persoonlijk, zolang je maar in ieder geval vlees en geraffineerde suikers mijdt. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om waarom je het doet: nóg dichter naar God toe groeien.

Wie Daniël vasten?
Veel christenen kiezen ervoor aan het begin van het jaar te Daniël vasten. Zo willen ook wij als gemeente LIFEHOUSE Nederland ervoor kiezen dit aan het begin van elk jaar te doen. Deze vorm van vasten is voor velen toegankelijker dan het traditionele vasten op water alleen. Daniël vasten geeft daarom meer christenen de mogelijkheid om de uitwerking van deze krachtige discipline te ervaren.
Het vasten is bedacht door God, niet om Hem te veranderen maar om ons te veranderen! Vasten brengt ons op een plek waar onze harten meer open gaan staan voor wat de Heer ons wil laten zien.

Wanneer Daniël vasten?
We zullen van maandag 6 februari tot en met zondag 26 februari als gemeente gaan Daniël vasten. Dit zijn drie weken (zoals ook Daniël drie weken vastte). Als het te zwaar voor je is om drie weken te vasten kun je ervoor kiezen om een paar dagen in die periode uit te kiezen om te vasten (bijvoorbeeld tien achtereenvolgende dagen in plaats van 21, of bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag van de drie weken). We zullen recepten en voorbeelden geven van maaltijden die “Daniël vasten-proof” zijn.
Last, but not least, laat de reden waarom we dit doen in je hart geschreven staan deze hele periode. We doen dit samen, met elkaar, in de eerste instantie voor onze eigen geestelijke gezondheid, maar ook zeker voor onze gezondheid als gemeente (als één lichaam in Christus); Ook doen we dit voor de visie en plannen die God heeft voor ons persoonlijk en voor ons Huis. Laten we een gemeente zijn waarvan iedereen kan zien dat Jezus Christus centraal staat! Let’s grow up stronger together!