Ps. Michael Tan // ik begreep maar niet waarom mijn ouders toch met hun bediening zijn doorgegaan

CoreTeam2015_300

Ps. Michael Tan
Pastor LIFEHOUSE Rotterdam
Getrouwd met Penny, kind: in januari 2016
Sinds 1994 gemeentelid

Wat maakte dat jij je geroepen voelde om pastor te worden?
Als ik eerlijk ben, wilde ik eigenlijk helemaal niets met ministry (bediening) te maken hebben. Ik ben als predikantskind opgegroeid en ik heb zodoende de prettige en minder prettige kanten van deze bediening gezien. Denk hierbij aan mensen die elkaar tot zegen waren, maar er waren ook mensen die elkaar ontmoedigen. Daarom begreep ik maar niet waarom mijn ouders toch met hun bediening zijn doorgegaan, want we hebben hierdoor als familie veel over ons heen gehad. En als dit bediening was, dan wilde ik er niks mee te maken hebben. God heeft mij echter in Hillsong Church te Sydney Zijn Liefde voor mij en Zijn gemeente laten zien. En gedurende dat proces hebben mijn vrouw en ik ook de liefde en de passie gekregen voor Zijn Gemeente. Zodoende kregen we op het hart om alles wat we aan het leren waren, terug te geven aan elke gemeente waar Hij ons naartoe zou sturen.

Jij en Penny zijn nu bijna 2 jaar terug uit Australië en sinds kort ben je pastor van Lifehouse Rotterdam (LH RTM). Hoe zou je die periode kenmerken? En welke afdelingen zijn er in Rotterdam?
Het is in principe makkelijker om een nieuwe gemeente te planten dan er een over te nemen. Het is makkelijker, omdat je dan aan een nieuwe gemeentecultuur kunt bouwen en niet een bestaande hoeft te erven, om vervolgens deze te vormen naar de visie en beeld die God jou als pastor heeft gegeven. Tel daarbij op dat in onze situatie het merendeel van de leden uit Indonesische mensen bestaat die niet in Nederland is geboren. Maar God weet wat Hij doet en Hij riep ons om LH RTM te leiden. Gelukkig had Hij reeds veel voorwerk gedaan. Zodoende was LH RTM klaar voor onze komst en manier van leiderschap en de veranderingen die we meebrachten. Hoewel de meesten het nog niet beseften.

Vanaf dag een hebben we elke zondag kleine veranderingen ingevoerd. Dit noemden we ‘stretch a little every Sunday’. Kleine veranderingen in sfeer, liederen, (gast)sprekers, organisatie etc.. En allemaal in lijn met de visie van de gemeente die God aan Penny en mij heeft laten zien (the Church I see). Beseffende dat wij verder bouwen op het fundament dat reeds 15 jaar lang is gelegd. Nu, bijna twee jaar later, mogen we elke zondag nieuwe mensen verwelkomen. Het maakt niet uit wie je bent en waar je vandaan komt, je bent bij ons van harte welkom. Kom zoals je bent!

We hebben een verfrissing in al onze afdelingen. Nieuwe mensen die willen bijdragen. Van de Connection team tot Stage management & design, Production team, Media team, Catering, Hosting, Connect groups en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat een ieder die dient dat doet met een passie (voor God) en het niet alleen als een taak ziet. We zijn immers geen taakmeesters, we zijn ‘bouwers van mensen’.

Het nieuwe jaarthema is “Pressing Forward”. Hoe ga je zorgen dat dit thema echt gaat leven?
Vanaf het begin zijn we als gemeente continu in beweging geweest, kleine stapjes die naarmate de tijd verstrekte steeds groter werden. De spieren van verandering zijn constant in beweging en worden steeds getraind om sterker te worden. Daarom zijn we een gemeente die niet stilstaat, maar er een die constant in beweging is. Richting het doel, de visie en de beloftes die God voor ons heeft klaarstaan. ‘Pressing Forward’ is dus eigenlijk de nieuwe benaming van al de veranderingen die we in de afgelopen twee jaar reeds aan het invoeren zijn. Hence, our best days are still ahead of us!

Wat wil je in 2016 met Lifehouse bereiken?
Niets anders dan datgene te doen waar we ook in LH RTM reeds aan het doen zijn. Namelijk om een invloed te zijn in de samenleving voor Jezus. Wij, die onszelf volgelingen en discipelen van Jezus noemen, dragen Zijn Geest in ons en dus ook de normen en waarden van de Hemel. Samen vormen wij de gemeente en de gemeente hoort dan ook niet aan de zijlijnen te blijven, maar in het midden te staan van de samenleving. En alleen in het midden kunnen we een maximale invloed uitoefenen met de normen en waarden van Jezus.