Kerst Straatpromo

[COVER] IMG_5666

Op 20 december 2014 jl. hebben wij als gemeente GKPB Amsterdam – Air Hidup onze eerste Straatpromo gehouden. Een event waar wij twee van onze vier visies in de praktijk hebben gebracht.

  1. HET BEREIKEN van een ieder met het Evangelie van Jezus Christus.
  2. HET UITZENDEN van een ieder gelovige als Zijn getuige.

Dit event stond in de teken van onze kerstthema ‘Hoopvolle Liefde’ en had als doel om de inwoners van Amsterdam-Osdorp voor onze kerstdiensten uit te nodigen. De groep, 26 mannen en vrouwen sterk, was in vier teams onderverdeeld en elk team had hun eigen werkwijze. Team 1 en 2 hadden in de winkelcentra Akerpoort en Osdorpplein voorbijgangers uitgenodigd middels deze aan te spreken en met hen een conversatie te houden. Team 3 en 4, daarentegen, hadden in de wijken Middelvelsche Akerpolder en Osdorp-Midden uitnodigingen in de brievenbussen gedaan. Hieronder vertellen Bernice en Naomi graag over hun dag.

image (3)

Bernice:

Ons team stond op Osdorpplein voor de kerstpromo. Na wat luttele minuten heb ik nog niemand aangesproken en ik probeer mezelf moed in te spreken.

“Tik, tak, tik, tak”, klinkt het in mijn hoofd. “Kom op Bernice, stap gewoon op iemand af, no big deal.” Ik strompel nog een paar twijfelende rondjes af en ik stap eindelijk op iemand af. “Dag mevrouw, kan ik u uitnodigen voor…” Ik kan mijn zin niet afmaken of mevrouw kijkt afkeurend en zwaait de uitnodiging weg. Ik probeer het nog een keer bij een meneer, maar die was eerder boos en beledigd dan dankbaar. “Doe ik iets verkeerd?” vraag ik aan God. “Je twijfelt teveel” hoor ik God in mijn hoofd zeggen. Ik begin gelijk allerlei smoesjes te verzinnen waarom de uitnodigingen niet uit mijn handen vliegen en kom op een geweldige smoes dat ik teveel mensen hier in Osdorp ken. En ja hoor, een ex-buurvrouw heeft me gezien en komt een praatje met me maken. Maar waarom vind ik het opeens zo lastig om Jezus hier kenbaar te maken, in ons veilige landje, terwijl er duizenden vervolgde christenen het lef hebben om voor Jezus uit te komen met gevaar voor eigen leven?

Ik kijk om me heen en zie dat er nog zoveel zielen gewonnen kunnen worden. Ik zie de pijn, de zorgen, de diepe worstelingen die niemand in deze wereld ziet of die niemand wil zien, in de ogen van de mensen om mij heen. “Het is tijd voor verandering” hoor ik God zeggen. Ik stop met twijfelen en met zielig doen en vervolgens stap ik af op steeds meer mensen. Een dankbare blik van goede verbazing in de ogen van één persoon, maakt je zo nederig en gemotiveerd. En ja, soms zijn er mensen die niets van kerst of Jezus moeten hebben, maar ik ga niemand dwingen en kan ze dan alleen nog maar een “Gods zegen” wensen. Ik liet me niet meer leiden door twijfel, maar door de Heilige Geest en onder gezang van de liedjes op de gitaar gaf ik zoveel mogelijk mensen een uitnodiging. Ik ging niet af op uiterlijk, afkomst of humeur, want iedere ziel is meer waard dan de wereld voor God en iedereen telt mee. Ik gaf uitnodigingen aan moslima’s, gezinnen, grote enge mannen en omaatjes. De ene blijer dan de ander.

Wat met een moeizame start begon, is één van de dankbaarste dagen dit jaar voor mij geworden. Dankbaar voor de mensen die Jezus kennen. Dankbaar voor degene aan wie wij Jezus bekend mogen maken zonder twijfel en zonder schaamte. Dankbaar dat de gemeente de eerste stap in evangelisatie had gezet en dat het team een goede samenwerking had. Dankbaar voor God die er juist is voor de mensen die gebroken zijn. Wat een eer dat wij Jezus in Osdorp bekend mogen maken met onze gemeente in de zekerheid dat God een nog grotere toekomst met onze gemeente in deze wijk heeft.

En ons rest de opdracht om Jezus’ liefde in de wereld te laten schijnen. De duisternis kan Gods licht niet doven, het maakt Zijn licht alleen maar groter.

‘Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam.’ (Spreuken 16:24, NBV)

Naomi:

Naast het feit dat wij als gemeente onze eerste straatpromo hebben gehouden, was dit event voor mij de eerste keer dat ik met mijn broeders en zusters heb gediend. Ruim een jaar geleden heb ik Jezus Christus in mijn hart aangenomen als mijn Redder. Ook is het alweer een maand geleden dat ik mij heb laten dopen. Een zeer bijzondere dag, de dag dat ik een Kind van God ben geworden.

Zoals Efeziërs 2:10 (NBV) zegt: ‘Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.’. En dit is precies de grootste reden waarom ik heb besloten om aan de straatpromo te participeren. Ik participeerde uit dankbaarheid. Ik ben oprecht dankbaar dat ik ben gered, dat wij zijn gered. Nu de rest van de wereld nog. ‘Want de Heer heeft ons het volgende opgedragen: “Ik heb je bestemd tot een licht voor alle volken om redding te brengen, tot aan de uiteinden van de aarde.”’ (Handelingen 13:47, NBV). Wat wij als gemeente hebben bereikt is een goed begin waar wij trots op mogen zijn. Het is prachtig dat ik kan zeggen dat ik hieraan heb bijgedragen!

De opdracht van mijn team was het verspreiden van de uitnodigingen door deze in de brievenbussen te leggen. Wij schreven eerst de naam van de ontvanger op de uitnodiging en vervolgens onze eigen naam. Ondanks het koude weer en de onverwachte regenbui bleven wij sterk. Wij bleven sterk, omdat wij gelukkig weten dat wij vastberaden en standvastig moeten zijn. Wij weten dat wij ons door niets moeten laten weerhouden of ontmoedigen, want waar wij ook naartoe gaan, de Heer, onze God, zal ons altijd bijstaan. Amen.